< feestelijkheden

FEESTWEEKEND FILIPS WILLEM 2018

Feestweekend - Diest

Ook al ligt Filips Willem al 400 jaar begraven in onze Sint-Sulpitiuskerk, hij hield wel van een feestje! Wil jij meevieren met onze Oranjestad en op die manier Filips Willem leren kennen? Houd dan 12 en 13 mei 2018 in je agenda vrij voor een heus feestweekend ter ere van prins Filips Willem van Oranje!

Programma zaterdag 12 mei 2018

13u00 – 17u00: Zet het feestweekend in gang en doe mee aan de monumentenloop met start en aankomst op de Grote Markt. Het wandel- en looptraject van 4 km voert je langs de belangrijkste monumenten uit de tijd van Filips Willem. Op verschillende locaties word je getrakteerd op muziek en proevertjes! Deelname is gratis en elke deelnemer krijgt een klein aandenken van prins Filips Willem van Oranje!
Vanaf 14u00 kan je op de Grote Markt terecht voor een fris Oranjebiertje en animatie voor jong en oud!
Vanaf 19u00 kan je op de Grote Markt bij verschillende foodtrucks proeven van een lekker hapje en/of drankje vooraleer het feest dan echt van start gaat met verschillende optredens tot in de vroege uurtjes! • De tentoonstelling Filips Willem. Prins van Oranje, heer van Diest (1554-1618) in de Lakenhalle nog niet gezien? Geen nood: voor de gelegenheid is er een nocturne tot 22u00!

Programma zondag 13 mei 2018

De dag start om 11u00 op het Begijnhof met de Begijnhoffeesten! Tot 18u00 kan je op de streekproductenmarkt kennismaken met eigen streekproducten alsook met de producten van andere Oranjesteden. De straten worden gevuld met gezellige kraampjes, muziek en straatanimatie!
Vanaf 14u00 is het ook op de Grote Markt en in de Koning Albertstraat feest! Straattheater- en animatie, zondagshopping en foodtrucks maken van deze plaatsen dé locaties bij uitstek om te genieten van verschillende optredens:

Optreden 1: De harmonies en fanfares zetten hun beste beentje voor om de prins van Oranje in onze stad te vieren en trakteren het publiek op de Grote Markt op verschillende concertjes.

Optreden 2: De gilden Sint-Barbara, Sint-Joris, Sint-Sebastiaan en de Redereykers-kamer “Die Reyn Leliebloeme” bestonden al ten tijde van Filips Willem. Op 26 en 27 mei 1602 verwelkomden ze de prins bij zijn Blijde Intrede in de stad. Om dit te vieren, brengen de gilden hun traditionele dansen op de Grote Markt. De schuttersgilden organiseren ook verschillende demonstraties hand- en kruisboogschieten. De geschiedenis wordt op 13 mei 2018 tot leven gewekt!