< feestelijkheden

FEESTWEEKEND FILIPS WILLEM 2018

Feestweekend - Diest

Ook al ligt Filips Willem al 400 jaar begraven in onze Sint-Sulpitiuskerk, hij hield wel van een feestje! Wil jij meevieren met onze Oranjestad en op die manier Filips Willem leren kennen? Houd dan 12 en 13 mei 2018 in je agenda vrij voor een heus feestweekend ter ere van prins Filips Willem van Oranje!

Programma zaterdag 12 mei 2018

13u00 – 17u00: Zet het feestweekend in gang en doe mee aan de monumentenloop met start en aankomst op de Grote Markt. Het wandel- en looptraject van 4 km voert je langs de belangrijkste monumenten uit de tijd van Filips Willem. Op verschillende locaties word je getrakteerd op muziek en proevertjes! Deelname is gratis en elke deelnemer krijgt een klein aandenken van prins Filips Willem van Oranje en zijn vrouw Eleonora!

Vanaf 14u00 kan je op de Grote Markt en in de Koning Albertstraat terecht voor een fris Oranjebiertje, foodtrucks en animatie voor jong en oud! De prins bracht wat hofpersoneel mee naar Diest dat je maar al te graag in feeststemming brengt! Luister naar de muziek van de minnestrelen, kruip onder de hoepelrok van de hofdame voor de sappigste roddels en kijk je ogen uit bij de hofnarren! De kleinsten kunnen zich uitleven op hun luchtkasteel of zich laten opmaken als prins of prinses!

De tentoonstelling Filips Willem. Prins van Oranje, heer van Diest (1554-1618) in de Lakenhalle nog niet gezien? Geen nood: voor de gelegenheid is er een nocturne tot 22u00! Willem van Oranje verwelkomt je met veel plezier op de expo van zijn oudste zoon!

Vanaf 21u00 kan het feest op de Grote Markt dan echt van start gaat met verschillende optredens! Kontakt All Stars, Soufiane Eddyani en DJ Yolotanker maken sfeer tot in de vroege uurtjes!

Programma zondag 13 mei 2018

De dag start om 11u00 op het Begijnhof met de Begijnhoffeesten! Tot 18u00 kan je op de streekproductenmarkt kennismaken met eigen streekproducten alsook met de producten van andere Oranjesteden. De straten worden gevuld met gezellige kraampjes, muziek en uiteraard… aangepaste straatanimatie uit de tijd van Filips Willem!

Vanaf 14u00 is het ook op de Grote Markt en in de Koning Albertstraat feest! Straattheater, zondagshopping en foodtrucks maken van deze plaatsen dé locaties bij uitstek om te genieten van verschillende optredens:

• De Diestse Concertband Ons Vermaak en Pop-up Al Coda geven vandaag het muzikale startschot om de Prins van Oranje in onze stad te vieren.

• De gilden Sint-Barbara, Sint-Joris, Sint-Sebastiaan en de Redereykerskamer “Die Reyn Leliebloeme” bestonden al ten tijde van Filips Willem. Op 26 en 27 mei 1602 verwelkomden ze de prins bij zijn Blijde Intrede in de stad. Om dit te vieren, brengen de gilden hun traditionele dansen op de Grote Markt. De schuttersgilden organiseren ook verschillende demonstraties hand- en kruisboogschieten! De meest heldhaftige jonge ridders en prinsessen mogen ook zelf eens op doel schieten met de handboog!

• Ook het gevolg van prins Filips Willem is weer van de partij: maak een praatje met Prinses Minima en Prins Willem Alles of laat je voor 1 minuut tot koning kronen! Fabela de muzikale nar zorgt dan weer voor de vrolijke noot.

Het feestweekend wordt om 19u00 afgesloten met een heus Oranjeconcert! Rémi Decker, Marc Malempré en Hans Jochems brengen liederen over de Prins van Oranje uit de 16de en 17de eeuw en bekijken de Oranjes vanuit Vlaams en Waals perspectief… met een dosis humor!

toegankelijkheid feestweekend Filips Willem

De stad Diest houdt voor Filips Willems Feestweekend zo goed als mogelijk rekening met de toegankelijkheid van het evenement voor personen met een beperking. Zo zullen volgende zaken voorzien zijn:

• Voorbehouden parkeerplaatsen: parkings op de Grote Markt richting Allerheiligenberg;

• Op zaterdag zal er een voorbehoudenzone zijn aan het hoofdpodium op de markt;

• We voorzien een infopunt op de grote markt aan de EHBO tent;

• Toegankelijk sanitair: toilet voor mensen met een beperking op de Grote Markt;

• Info over de toegankelijkheid van de locaties:

- toegankelijk voor mensen met een beperking:

- Tentoonstelling Filips Willem in de Lakenhalle, de Sint-Sulpitiuskerk en het stadsmuseum De Hofstadt

- Feestelijkheden op de Grote Markt en in de Koning Albertstraat

- beperkt toegankelijk voor mensen met een beperking: Begijnhoffeesten wegens straten met kasseien

- niet toegankelijk voor mensen met een beperking

- monumentenloop

• Assistentiehonden zijn welkom op het event;

Heb jij nu al een vraag over de toegankelijkheid? Neem dan contact op met de dienst cultuur op het nummer 0492/34 07 55. Ter plaatse staan onze medewerkers ter beschikking om een handje te helpen waar nodig aan het infopunt voor mensen met een beperking op de Grote Markt.